Ouderwets in een moderne tijd

Vorige week kwam ik berichten tegen dat peuters en kleuters gemiddeld 1,5 uur per dag opeen tablet of telefoon speelde. Ik schrok daarvan. Daarna zag ik een bericht dat kinderen veel minder buiten speelden dan hun opa`s en oma`s. 

Bij ons thuis
Nu moet ik zeggen, wij hebben geen tablet. En we hebben geen flauw idee waarom we er 1 moeten zouden hebben. We hebben 2 goede telefoons, een laptop en een desk computer. Dus waarom zouden we er 1 moeten hebben. Onze telefoons zijn we eigenlijk heel zuinig mee. We hebben simpel weg geen geld voor een nieuwe, we willen daarom onze telefoons niet aan een peuter geven.
Oke ik ben eerlijk, we zijn natuurlijk ook niet heilig en perfect. De tv staat overdag gewoon aan. Soms netflix voor de kids, soms een natuur programma en soms gewoon random muziek via youtube. Dus onze kinderen hebben echt wel scherm tijd. Maar het is meer achtergrond dan plak. Er is wel een periode geweest dat er maar 1 ding heilig was, en dat was de tv. Dus zijn we bewust andere dingen er op gaan zetten. Dingen wat die niet interessant vond. We zijn hem daarnaast ander speelgoed en activiteiten aan gaan bieden. Ook denk ik dat die er misschien beetje over heen is gegroeid, of we zitten in een tv-minder-boeiend-fase.

En het buiten spelen?
Wij doen ons best om elke dag onze kinderen even de deur uit te schoppen. Maar eigenlijk moeten we vaker onze peuter tegen houden omdat hij “weer” naar buiten wil. De laatste maanden hadden we helaas geen schutting, whait whut? Ja geen schutting! Weten jullie nog die storm van januari? Nu was een deel van onze schutting omgewaaid, en sinds gisteren hebben we eindelijk weer een nieuwe “hiep-hoi”. Dus onze peuter is weer een vrije-uitloop-peuter. En we krijgen hem rond etenstijd weer binnen onder de modder en met hier en daar een schaafwond. Heerlijk. Ik kan er echt van genieten.

 

Onze tuin
Nu de schutting staat kunnen we onze tuin gaan aanpakken. We hebben leuke ideeën om de tuin kinder-uitdagend te maken. Uiteraard maken we een mud-kitchen, er komt een nieuwe zandbak en een hele speel en ontdek strook voor de jongens. Ook al heeft Rowan er nog weinig aan, hij ligt alleen maar. Maar volgend jaar kan die mooi op ondekkings tocht.

Op stap? 
We gaan natuurlijk af en toe op stap. Even ergens terrasje pakken of een hapje eten. Dan gaan de kids gewoon mee. We doen altijd ons best ze te vermaken met potloden, speelgoed auto`s of een paar stukjes duplo. Maar helaas, soms is het te druk voor ze en moeten we wachten. Dan is de peuter moe, en begint zijn fase storm-voor-de-stilte. Puur om andere mensen hun rust te gunnen (want eerlijk is eerlijk, een jengelende peuter is irritant). Op zo`n moment in hoge uitzondering krijgt onze peuter een filmpje van woezel en pip te zien op de telefoon van papa. Dit gebruiken we dan even om af te ronden en weg te kunnen gaan zonder drama. Dus ja we zijn niet compleet ouderwets.

XoXo VinoNijn

Reageer op dit artikel

Laat als eerste een reactie achter.

Abonneren op
avatar
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial