Minima met maxima energie

Zoals velen weten ben ik momenteel werkloos (en 26 weken zwanger) en JD studeert fulltime. Het leven is voor ons bepaald geen vetpot zeg maar. Maar toch hebben wij vers fruit op de schaal, schone kleding om de kont en weten we leuke dingen te doen met peuterzoon. 

Boodschappen
Onze favoriete boodschappen keten is de lidl, maar ook is aan het einde van de dag de markt een perfecte plek om vers fruit en brood te scoren. Folders af gaan en logisch nadenken is voor ons een dagelijkse bezigheid.
Elke maandag ga ik achter de computer zitten en kijk naar de folders via spotta.nl. Mijn standaard winkels zijn de winkels bij ons in de buurt. Dus de Lidl, Albert Heijn en de Emte. Daarnaast ben ik altijd opzoek naar goede luier aanbiedingen.

Kleding
Wees tevreden met kleding wat te betalen is. En soms met tweedehands ja. Kleding draait niet om een merk. Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen stijl, maar wees creatief. Een vintage swing jurk betaal je bij oom Ali een x 15 euro terwijl die bij een topvintage.nl soms tot 50 euro kwijt bent. Natuurlijk is de kwaliteit niet te vergelijken en uiteindelijk gaat die rok van 50 euro (wss) langer mee. Maar als je maar 1x in de 3 maanden een 50 euro kan besteden aan kleding, dan is de keuze soms snel gemaakt. Ook is een tweedehands zaak altijd een goede optie en kijk eens op marktplaats of een marktplaats groep op facebook. Zoek dan wel naar kleding in je buurt, anders zit je nog vast aan 4 tot 7 euro verzendkosten. Of koop dan een kledingpakket in 1x. Kijk wat voor leuks er tussen zit en de rest verkoop je weer.

Vervoer
Wij leven auto-loos. Wij hebben dus een peuter en een kind onderweg en we redden ons prima zonder auto! Hoe? Makkelijk en ook totaal niet. Ja we missen een auto maar we kunnen gewoon geen auto aanschaffen en ook niet onderhouden. En ja als het slecht weer is, missen we hem enorm. Maar peuterzoon kan altijd droog vervoerd worden in de fietskar en als we vlug ergens in de stad moeten zijn (zonder kind) dan pakken we scooter. Want ja, die hebben we wel. Wat die in de maand kost? Ongeveer 7 euro aan verzekering en denk dat we per maand een 25 euro max benzine kwijt zijn. Dit in vergelijking met een auto heb je hier net een verzekering voor en komt en nog wegenbelasting en benzine bij.

Nee peuterzoon gaat niet mee rijden 😉

Zelf maken ipv nieuw kopen
Soms is het voordeliger om iets zelf te maken of te repareren. Zo heeft JD een mooie grote lounge bank in de achter tuin zelf gemaakt van een oude tuintafel. En heeft mijn vader een grote speeltafel zelf gemaakt. We hadden een bed gekocht voor onze peuter maar de lattenbodem bleek niet te kloppen wat er bij zat. We kregen een deel terug van de verkoper (dus hadden een bed voor 2,50) en we hadden nog wat hout liggen, dus heeft JD een lattenboden in elkaar getimmerd. Soms moet je even opzoek naar (afval) hout, maar met een beetje handigheid en geduld bespaar je veel euro`s.
En wederom kijk eens bij oom Ali, duurt even voor je het hebt maar scheelt vaak veel geld.

Standaard kosten
Ja je hebt je zorgverzekering, internet, telefoon, energie etc. wat gewoon elke maand terug komt. Maar zoek naar de koopjes en de goedkoopste. Als je zo weinig geld hebt als ons moet je niet gaan verwachten dat je een top of the bill telefoon met luxe abonnement kan betalen. Draai je standaarden bij. Zo hebben wij flex energie een prepaid energie leverancier. En we hebben geen vaste telefoon. Ook hebben we geen luxe aanvullend pakket bij onze zorgverzekering.

Nu klinkt het wat we doen allemaal heel logisch. Goedkope boodschappen, geen auto en geen dure verzekering enzo. Maar dan naast dit alles is het een uitdaging. We gaan nooit (tenzij we worden meegenomen) naar de bioscoop of uiteten. We gaan nooit een weekend weg en al helemaal niet op vakantie. Wij zijn in geen 6 jaar op vakantie geweest. Je moet keuzes maken. En we zijn momenteel bezig een zolder kamer te maken voor onze peuter, ja dan moet je dingen laten. Zal onze peuter er last van hebben? Nee. En dat weet ik 100% zeker. We gaan naar de kinderboerderij ipv een dierentuin. En ons uit eten is een ijsje eten bij de cafetaria. We hebben een grote speeltuin voor en hij gaat af en toe een weekend naar zijn opa en oma aan de andere kant van het land, waar hij in een boot kan varen en altijd gaat zwemmen. Aan het einde van de maand en het is slecht weer bouwen we een tent van stoelen en een laken. We maken een x zelf pizza en gaan samen in bad. Ons kind heeft geen tablet, wel een oude game boy waar die dol op is. We halen geen nieuwe films in huis, ons luxe product is netflix. En is het mooi weer gaan we wandelen, naar de speeltuin of bouwen we wat in de tuin.

Zo blij met zijn tweedehands (gratis) motor!

We redden ons prima als laag inkomen volk. Ik kan me altijd dood ergeren aan mensen die zeggen dat er genoeg armoede in Nederland is. Als ik geen boodschappen meer kan betalen is er een voedselbank, kan ik geen kleding meer betalen is er een leger des hels. Zouden we toren hoge schulden hebben zijn er instanties die je helpen om weer op je voeten te komen. Is dat armoede? Nee. Je leest schrijnende verhalen over bejaardencentrums, maar is dit echt zo? En waar blijven die schreeuwende mensen om ze te helpen? Ik denk dat alles vrij groot wordt gemaakt. Als iemand zegt dat zijn moeder eenzaam is, doe er wat aan ipv schreeuwen. Help elkaar eens. Ik heb wel eens een uurtje op kinderen van vrienden gepast of een verse maaltijd gekookt voor iemand die het nodig had. En ik krijg dan wat terug. Soms is het kleding wat bleef liggen in de kast of helpt iemand ons met klussen. Ik hoef er geen geld voor dan. Je leeft hier samen.

Zo is er ook een website thuisafgehaald.nl en kun je je aanmelden. En zeg dat je bijvoorbeeld 1x in de week een paar porties eten extra maakt. Je meld het aan en je kunt zo bijvoorbeeld ouderen of gehandicapten in je buurt helpen. Wij staan aangemeld, maar momenteel hebben wij de fonds niet voor die paar maaltijden extra. Maar wanneer deze er weer is, dan pakken we dit zeker op.

En nu hoor ik mensen denken, terwijl je zo leuk dit blogje tikte kon je ook solliciteren. Lieverd dat heb ik vandaag al gedaan. Elke middag speur ik online naar een vaste baan waar ik over 25 jaar een cheesy horloge en een bos bloemen krijg. Of die ene baan die ons door dit laatste jaar fulltime studie HBO-V van JD trekt. Maar we moeten wel realistisch zijn, ik ben 26 weken zwanger, en over 8/10 weken ga ik al met verlof. Welke baas wil dit? Dus ik kijk ook naar tijdelijk werk, maar lichamelijk zien ze mij als een ziektekostenpost. En dat terwijl ik mijn “toekomst bazen” er van verzeker dat ik me goed voel en wss niks gebeurd. Ik ben momenteel geen uitnodigende werknemer terwijl je mij rustig 32 uur mag inzetten en onregelmatige tijden en in het weekend. Maar zelfs door flexibel en open te zijn is een baan niet voor me weg gelegd. Helaas.

Dus minimaal leven, met maximaal genot dankzij creativiteit, familie en vrienden.

XoXo Vino Nijn

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel

Laat als eerste een reactie achter.

Abonneren op
avatar
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial