En dan heb je er twee

Alweer twee maanden hebben wij twee zonen in huis. Veel mensen vragen hoe het gaat, of het vol te houden is en hoe onze peuterzoon het vind. 

Twee maanden geleden,
Twee maanden geleden verwelkomende we na een snelle bevalling van 1,5 uur onze tweede zoon. Ik werd in het ziekenhuis ingeleid omdat ik al een aantal weken last had van voorweeën en twee tot drie centimeter ontsluiting had. Dus het was hup peuter uit logeren en wij op ons dooie gemak richting ziekenhuis om 8 uur. Om 11 uur eerste wee en om 12:26 werd Rowan geboren. De bevalling verliep soepel en volgens het “korte” boekje. Om 16 uur mochten we weer naar huis, op de weg naar de uitgang kwamen we de meest bekende verloskundige van het moment tegen: Imke van Expeditie Robinson.

Zo klein, zo vers. Alweer twee maanden geleden

Bij thuiskomst was Wout alweer thuis en hadden mijn ouders ons huis versierd met blauwe vlaggen.
Wout was niet bepaald onder de indruk van zijn eigen mini-versie. Hij was drukker met alle cadeautjes die hij mocht uitpakken voor Rowan en die hij zelf kreeg.

We hadden een goede kraamweek en rustig kwam er van uit Wout meer interesse. Maar meer dan een aai of een vlug kusje kwam er niet af. We vonden het goed zo, een band kun je niet afdwingen dat moet groeien.

Zero energie en maximaal liefde. 
We zijn nu 9 weken verder. Ons energie niveau is zoals veel ouders hebben op het punt van niet-bestaan. Gebroken nachten, sprongetjes en regeldagen. Het hoort er allemaal bij. Maar waar we bij Anne en Wout af en toe mee konden doen met een dutje is dat nu vrijwel onmogelijk. Onze drukke peuter-puber stuitert rond en zit midden in een (mentale) groeispurt. En uit ervaring kan ik nu wel zeggen, een baby is minder vermoeiend dan een peuter die pubert.

Wat is deze?

En Wout en Rowan samen? Wout is erg opzoek naar zijn eigen ik en dat in combinatie van die nieuwe mini versie is hij een behoorlijke hand vol. Ik durf eerlijk te zeggen, Wout is met regelmaat jaloers. Wanneer baby huilt, begint peuter ook te jammeren. Wanneer baby aan de borst hangt, lapt peuter de regels aan de laars. Wanneer baby in de doek zit wil peuter spontaan naar bed.
Maar, slaapt zijn babybroertje dan kruipt hij lief op schoot en is het een voorbeeld van een kind. We geven hem op deze momenten wat meer 1 op 1 aandacht. Hij heeft even de bevestiging nodig dat hij nog steeds geliefd is.
Nu is het niet alleen jaloersheid. Er is ook duidelijk broeder liefde. Als Rowan boven slaapt, dan vraagt hij heel lief “Ronan (nee geen typo, zo zegt die Rowan) slaap, Ronan boven”. En als hij dan weer beneden komt, krijgt hij altijd een enthousiaste begroeting of een kus. Dus ach, die band en zijn nieuwe rol als grote broer vinden komt wel.

Van 0 naar 1. Of van 1 naar 2, wat is zwaarder? 
Persoonlijk vind ik van 1 naar 2 meer uitdaging. Je moet opeens je aandacht meer verdelen, je kunt minder makkelijk je rust pakken. En heerst elke dag een wervelwind door je woonkamer, die had je eerst niet. Als je bij 1 een keer geen energie had om de stofzuiger te paken was het geen ramp. Maar nu met een lopende eendje-smeerpoets moet je elke dag echt wel een keer stofzuigen en met een vochtige doek door de woonkamer. De afwas is een stuk meer (yes yes we hebben een vaatwasser). Maar dan ben ik eigenlijk nog niet eens over de hoeveelheid was begonnen.

Me and my BFF coffee

Mijn oma beschreef de eerste maanden ook als de drie-eerste-domme maanden. Maanden die in het teken staan van een denkbeeldige sloopkogel die langzaam door je gezin en huishouden raast. Mijn oma is een schat en als een mensje van ver in de 80 zegt (dan luister je wel) “Meisje, onthoud de 3 R-en. Ritme, Regelmaat en Reinheid. Als je die hebt, houd je het vol”. En man man man, wat klopt het. Ook al moet ik nu af en toe even hulp vragen voor de reinheid en ik wat moeite heb met een ritme vinden beginnen we onze draai te vinden. Nog een maande en dan gaat het volgens oma-wijsheid beter.

Hoe hou je het vol?
Koffie, koffie en nog eens koffie. Dit goedje is zo`n goede vriend van me geworden. Waarbij ik bij Wout rustig een dutje tussendoor kon doen, moet ik nu ter aller tijden wakker en scherp zijn. Dan maar een bakje extra leut om nog even die was weg te werken of het eten op tafel te zetten.
Oh en JD! Ik kan niet zonde hem. Ik snap niet hoe moeders dit alleen kunnen of willen doen. Serieus! Af en toe druk ik de kids in zijn handen en moet ik de deur uit. Anders wordt ik gek. Boodschappen doen is een hell met twee kids (en geen auto). En soms zegt JD, vandaag is Wout voor mij doe je ding. En dan blijf ik tot 9 uur samen met Rowan in bed. En ga ik alleen met Rowan boodschappen doen. Maar ook soms met Wout. Dan neemt JD een afgekolfd flesje melk en kan ik even de deur uit met Wout. En soms gaan we met z`n vieren even boodschappen doen. De ene met de wagen en de andere in buggy. Samen lopen we dan naar het winkelcentrum.

En wijn? 
Duh natuurlijk wijn! Wijn is mijn momentje van de week. Dan staat er een flesje melk klaar en ga ik met mijn benen hoog op de bank en sluit (probeer) ik me af. Even mijn op adem kom moment. Heerlijk!

Conclusie? 
Zwaar, maar zeker super leuk. Ik heb geweldige kinderen en een lieve man. Kijk als ik af en toe een nachtje langer dan 3 uur achter elkaar kan slapen of een middagje op de bank kan zitten, gewoon niks doen zal mijn leven wat fijner maken. Maar tot die tijd wil ik het voor geen goud ruilen!

XoXo VinoNijn

My boys <3

Reageer op dit artikel

7 Reacties op "En dan heb je er twee"

Abonneren op
avatar
Sorteren op:   nieuwste | oudste | meest gestemd
Nienke
Gast

Test

Bryan
Gast

Heb zelf geen kinderen en er dan 2 lijkt me inderdaad zwaar! Maar het zien er twee schatten van kinderen uit dus das toch ook iets he 😉

Cynthia
Gast

Ik heb één kleine uk, waar ik gek op ben. Maarre… dat vind ik al pittig soms. Ik vind het heel knap hoe je het met je twee kids (en bakken koffie) volhoudt! Heel mooi, eerlijk en herkenbaar geschreven!

Janet | thatonetime
Gast

leuk geschreven maar het lijkt me inderdaad pittig. Ik heb geen kinderen dus voor mij nog niet echt van toepassing. Die eerste foto is wel echt te schattig.. wat een poppie!

Gabrielle
Gast

Gefeliciteerd met twee dreumels, het lijkt mij erg gezellig!

nicole orriens
Gast

Ik vind het mooi dat je oma zulke goede adviezen geeft! Lief zeg.

MC Kleuver
Gast

Lijkt mij heel vervelend, boodschappen doen met kleine kinderen. Maar ja. Er moet toch eten in huis komen haha. Neem nog maar een wijntje 😉

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial